VALUE ADDED ?
Achter de eerste 2 letters van het acroniem Varekai schuilt Value Added .Dit verwijst naar het feit dat de klemtoon ligt op Toegepast Onderzoek, maar ook dat onze Research reële Vooruitgang nastreeft.
De Missie van VAREKAI is het in de praktijk realiseren van een nieuwe vooruitgangsfilosofie voor de 21e eeuw. De wereld heeft behoefte aan een duidelijker begrip van de aard van de vooruitgang, de oorzaken ervan, de waarde en het belang ervan, hoe we de kosten en risico’s ervan kunnen beheersen, en uiteindelijk hoe we de vooruitgang kunnen versnellen en er tegelijkertijd voor kunnen zorgen dat deze gunstig is voor de mensheid.
We zijn ook steeds vaker geneigd om op korte termijn te denken. We kennen allemaal wel voorbeelden van hoe we de natuur om zeep helpen door winstbejag, Roman Krznaric, docent aan de School of Life in Londen geeft zes oorzaken waarom we steeds geneigd zijn op zeer korte termijn te denken: de tirannie van de klok, digitale afleidingen, politiek slechts kijken tot de volgende verkiezingen, speculatief kapitalisme, genetwerkte onzekerheid en de jacht op economische groei.
Een belangrijke inspiratiebron is het concept "meliorisme", een hoeksteen van de filosofie van Mark Eyskens.
"Niet elke verandering is vooruitgang. Alles verandert steeds meer, maar niet alle veranderingen zijn goed. De belangrijkste en meest wezenlijke samenlevingsvraag van de volgende jaren heeft te maken met de ethiek van de verandering. Zijn de veranderingen, die zich doorzetten, goed of slecht, aanvaardbaar of verwerpelijk? En hoe kunnen de goede wijzigingen worden bevorderd en de slechte worden weggewerkt of voorkomen? Het is belangrijk om kritisch te blijven en te evalueren welke veranderingen daadwerkelijk bijdragen aan menselijke vooruitgang. We moeten streven naar een betere samenleving en een betere mensheid. Dit noem ik "meliorisme', een evolutionair proces, waarbij we ons ontwikkelen van egoïsme naar naastenliefde en solidariteit. Dit is geen gemakkelijke taak, want het gaat in tegen onze natuurlijke driften." (M. Eyskens)