BOEKEN 10 Maart - 20 Maart  FOCUS: Geopolitiek Deel 2

We kunnen maar niet genoeg krijgen van geopolitiek. Wanneer je denkt dat je met de vorige batch alle boeken over Geopolitiek in het Nederlands wel kende ... think again. Hieronder nog heel wat lekkers. Je kunt klikken op het boek om zo op een pagina terecht te komen met meer toelichting.

BOEKEN 3 Maart - 9 Maart  FOCUS: Geopolitiek Deel 1 (USA-Europa-Rusland-Oekraïne

Op vrijdag 28 Februari vond het beruchte gesprek plaats tussen Zelensky, Trump en Vance plaats in de Oval Office. Een culminatiemoment van een proces dat al jaren bezig is. Hieronder 12 relevante, goeie boeken, te beginnen met het indringende relaas "De Saboteurs' van Steven De Foer over hoe de Republikeinen er toe gekomen zijn om iemand zoals Donald Trump tot hun boegbeeld te kiezen.

  • De saboteurs

    Steven De Foer
    • Paperback | Nederlands
    • De totale outsider Donald Trump heeft de Republikeinse partij gekaapt en naar zijn hand gezet. Zo verklaren veel analisten de aftakeling van de ‘Grand...Lees meer
  • De verscheurde Staten van Amerika

    Johan Op de Beeck
    • Hardcover | Nederlands
    • Is een nieuwe Amerikaanse Burgeroorlog op komst, met de democratie als inzet? Lees meer
     
  • De laatste walvis

    Björn Soenens
    • Paperback | Nederlands
    • De laatste walvis duikt de Amerikaanse geschiedenis in, van de prilste kolonisten en heksenverbranders tot Trump, de zippo van Amerika. Het is een sch...Lees meer
     
  • De koning van Amerika

    Merijn De Waal
    • Paperback | Nederlands
    • Trump president of koning – verschijnt op de dag van de inauguratie Donald Trumps terugkeer plaatst de Verenigde Staten op een hoogst onvoorspelbare k...Lees meer
    .
  • De Verenigde Staten

    Herman Matthijs
    • Paperback | Nederlands
    • Dit boek behandelt de Verenigde Staten op een multidisciplinaire wijze. Naast een uitgebreide geschiedkundige analyse en een bespreking van de belangr...Lees meer
     
  • Gevallen grootmachten

    Dick Harrison
    • Hardcover | Nederlands
    • In ‘Gevallen grootmachten’ onderzoekt historicus Dick Harrison het onvermijdelijke lot van elke grootmacht: de ondergang. Dat geldt voor de Assyriërs,...Lees meer
     
  • De wereld na Gaza

    Pankaj Mishra
    • Paperback | Nederlands
    • In deze morele gids worden fundamentele vragen beantwoord, geleid door de verschillende perspectieven en reacties op de oorlog in het Midden-Oosten.Lees meer

 


RECENTE BOEKEN

Hieronder vind je boeken die recent op de markt gekomen zijn en waarvan we vermoeden dat heel wat leden ze de moeite waard zullen vinden;

Brussel is een schaalmodel van het beste wat de westerse cultuur tussen 1850 en 1914 te bieden had. Het was een artistiek kruitvat, maar evengoed een laboratorium waar de nieuwe maatschappij vorm kreeg. In de hoofdstad van het jonge koninkrijk België – toentertijd de derde economische wereldmacht – werden oude vormen en gedachten vakkundig gefileerd en door andere vervangen: van symbolisme en art nouveau tot meedogenloze avant-garde, van socialistisch veldwerk tot anarchistisch oproer. In Brussel bleef niets ongedacht.

Vraag jij je soms af waarom sommige mensen floreren, terwijl anderen vastlopen? De sleutel tot een succesvol en vervuld leven ligt in de liefde – voor jezelf, je omgeving én het leven zelf.

In Born to Love onthult Sofie Peeters, voormalig creative producer en zaakvoerder van het gerenommeerde productiehuis Shelter (Wat Als?, Safety First, Hoe Zal Ik Het Zeggen?), hoe liefde in al haar vormen de drijvende kracht is achter persoonlijke groei en professioneel succes.

Leer hoe je met je zenuwstelsel kunt samenwerken in plaats van het te bestrijden.

Een somatische benadering voor de behandeling van angst, stress, depressie en trauma is nog nooit zo populair geweest. Recente studies tonen namelijk aan dat tachtig procent van de communicatie tussen geest en lichaam in het lichaam begint. De nervus vagus is de snelweg die deze communicatie mogelijk maakt.

In Essentialisme laat Greg McKeown zien dat succes niet gaat over meer doen in minder tijd, maar over het focussen op de belangrijkste zaken. Kort gezegd: minder, maar beter. Essentialisme gaat over het terugbrengen van de overvloed aan informatie, vragen en indrukken tot de essentie. Wat is nou echt belangrijk; waar moet je werkelijk je aandacht en energie aan besteden? In dit boek legt Greg McKeown op heldere wijze uit hoe je gedisciplineerd kunt streven naar minder. In plaats van 'ik moet ieder probleem oplossen' draait het om 'op het juiste moment alleen de juiste dingen doen'.

Journalistiek in maatschappelijk perspectief is het eerste Nederlandstalige handboek dat het studiedomein van de journalistiek beschouwt vanuit een academische invalshoek. Het illustreert diverse perspectieven op journalistieke actoren, processen en thema’s en baseert zich hiervoor op standaardwerken binnen het domein van Journalism Studies. Elk hoofdstuk vertrekt vanuit de belangrijkste klassieke studies in de massamaatschappij. Vervolgens wordt besproken hoe die studies worden uitgedaagd door de huidige netwerkmaatschappij. De auteurs leggen uit wat een journalist doet en hoe redacties werken, waarbij ze onder meer focussen op het begrip 'grenswerk', het profiel van de journalist, het proces van nieuwsselectie en -productie, en de gangbare businessmodellen in de journalistiek. 

Maak kennis met 10 efficiënte strategieën om rustig en zelfverzekerd het hoofd te bieden aan de woede van mensen om je heen. Of je nu thuis te maken krijgt met boze mensen, op het werk of online, het kan zwaar zijn om iedere dag weer die confrontatie te moeten aangaan. Dit boek leert je onder meer kalm te blijven in emotioneel beladen situaties, het incident vanuit hun perspectief te bekijken, mensen te bereiken die weigeren te communiceren en te weten wanneer je afstand moet nemen. Met waargebeurde casestudy's, recente onderzoeksresultaten en praktische oefeningen helpt dit boek je om de boze mensen in je leven beter te begrijpen en met hen om te gaan op een manier die je beschermt tegen hun toxiciteit en een positieve communicatie bevordert. 

Met Op maat laten de auteurs zien hoe we de kracht van diversiteit kunnen benutten om werk écht voor iedereen toegankelijk te maken. In plaats van te vertrekken vanuit gestandaardiseerde functiebeschrijvingen, pleiten zij voor een aanpak die uitgaat van individuele sterktes en behoeften.

Er is een achterstand in het integreren van laaggeschoolden, migranten en mensen met een beperking op de arbeidsmarkt. Toch is elk talent waardevol, vooral in tijden van structurele personeelstekorten. Een inclusieve benadering stimuleert bedrijfsgroei, verhoogt de productiviteit en versterkt de teamdynamiek. Dit boek biedt praktische inzichten om balans te vinden tussen persoonlijke noden en collectieve doelen, en toont hoe inclusie ons allemaal vooruithelpt.

Open… is dé onmisbare aanvulling op Dr. Julie Smiths internationale bestseller Why Has Nobody Told Me This Before? (Waarom heeft niemand mij dit eerder verteld?), waarin ze vaardigheden om je geestelijke gezondheid te versterken uiteenzette.

Open... is het boek waarbij je terechtkunt als je je in het oog van de storm bevindt. Aan de hand van een serie brieven van Dr. Julie leer je te navigeren door momenten van overweldiging, verwarring of zelftwijfel. Elke persoonlijke brief wordt gevolgd door realtimetools die je helpen om de situatie opnieuw te kaderen en je volgende stap te bepalen. 

Elk hoofdstuk behandelt een nieuw scenario; universele problemen waar ieder van ons waarschijnlijk weleens mee te maken krijgt. 

De vraag naar betekenisvol ouder worden is niet nieuw, maar in de eenentwintigste eeuw volstaan traditionele antwoorden niet langer. Gangbare verhalen kloppen niet: ouder worden is niet ‘jong blijven’, en betekent evenmin alleen maar verlies. Maar wat is het dan wel?

 

In tal van groepsgesprekken sprak filosoof Suzanne Biewinga met oudere mensen over existentiële zorgen, hooggestemde idealen en de weerbarstige praktijk. Aan de hand van klassieke en hedendaagse denkers ontwikkelde ze een nieuwe manier van denken en spreken over het late leven. 

In The Bright Side presenteert journalist Sumit Paul-Choudhury een revolutionaire zienswijze: optimisme is niet alleen aangeboren, het is ook van levensbelang. Zonder optimisme hadden we het niet gered in de onvoorspelbare en vaak vijandige wereld waarin we zijn geëvolueerd. Maar optimisme is niet uitsluitend voor extreme tijden. Het werkt ook door in het leven van alledag: in onze relaties, onze carrière, ons fysieke en mentale reilen en zeilen. En dat niet alleen, optimisme is onontbeerlijk om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen van deze tijd.

In een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, vergeten we soms stil te staan bij wat écht belangrijk is. Wat als je even zou pauzeren?

Verlangzamen geeft je de kans om ademruimte te creëren. Gun jezelf speeltijd, sta stil bij wie je bent, wat bij je past, waar je naar verlangt en hoe je daarnaartoe kunt groeien, zelfs in overweldigende tijden. Verstillen is geen ik-verhaal. Het gaat om verbinding: met jezelf, met je verlangens, met anderen én met de tijd. Door te verlangzamen ontstaat er ruimte voor betekenisvolle relaties en een nieuw ritme dat overeenstemt met wie jij bent. Dit boek is een uitnodiging om het leven niet alleen te vertragen, maar ook om het intenser te vieren met anderen

Staat na 75 jaar vrede oorlog weer voor de deur in Europa? Klimaatvluchtelingen uit het zuiden, onrust in het Midden-Oosten en oorlog in Europa’s achtertuin Oekraïne… Hoe komt het dat we dit niet eerder zagen afkomen?

Europa, en ook België leken wel in slaap gewiegd door de illusie dat vrede en welvaart gratis zijn. Of kan het zijn dat we de vele tekenen van strategische geopolitieke veranderingen niet goed meer kunnen lezen? Omdat we de taal van macht, van oorlog en vrede, niet meer beheersen? Of omdat we domweg verleerd zijn te investeren in diplomaten en defensie?