Biodiversiteit in 2024: hoopvolle signalen en zorgwekkende trends
Het afgelopen jaar bracht goed nieuws voor de natuur in Vlaanderen.
De Noordzee werd verrijkt met ecoblokken door Go Ocean, een innovatieve manier om onderwaterleven te stimuleren. De instorting van mariene biodiversiteit is een door de mens veroorzaakte ramp. Ook de remedies van Go Ocean zijn man made. Ecoblokken, afzinkbare oesterbanken, het zijn invasieve ingrepen in het ecosysteem die ook wel als end-of-pipe solutions kunnen worden omschreven. Marte Greefs - LAUREATE, medestichter en COO van Go Ocean : ‘Er gebeurt al veel op het vlak van conservatie. Gelukkig maar, we zijn grote fan van organisaties zoals The Ocean Cleanup. Maar we zijn ervan overtuigd dat conservatie alleen niet volstaat, er moet absoluut werk worden gemaakt van herstel. Dat is waar we met Go Ocean willen op inzetten".
Verschillende diersoorten lijken aan een comeback bezig: de raaf voelt zich steeds beter thuis in Vlaanderen, de reeënpopulatie groeit en zelfs de otter is opnieuw in opmars. Een verrassende terugkeer was die van de tonijn, die na 64 jaar weer in de Noordzee werd gespot.
Ook in dierentuinen was er reden tot vreugde, met tal van geboortes, waaronder een giraf in Bellewaerde.
Zelfs Anderlecht voetballer Eden Hazard liet zijn liefde voor dieren blijken door een eerbetoon aan zijn overleden parkiet.
KANTELPUNT !


Toch zijn er ook zorgwekkende ontwikkelingen.
Tijdens het Grote Vogeltelweekend werd opnieuw vastgesteld dat de huismus de meest gespotte vogel blijft, maar tegelijk daalt het aantal vogels in Vlaanderen gestaag. Ook voor amfibieën ziet het er niet goed uit: de populatie padden is met 80% afgenomen. Daarnaast worden migrerende diersoorten steeds meer bedreigd, en moest het Konijnenhof – een toevluchtsoord voor konijnen in Stekene – verdwijnen.
2024 was dus een jaar van contrasten voor de biodiversiteit: er zijn lichtpunten, maar de algemene trend blijft zorgwekkend.